Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /var/www/schultz-co.dk/cinemaaalborg/wp-includes/plugin.php on line 579

Warning: Parameter 1 to wp_default_styles() expected to be a reference, value given in /var/www/schultz-co.dk/cinemaaalborg/wp-includes/plugin.php on line 579
13 Jun
2012
Posted in: Blandet
By    No Comments

Mesterlige film – en opskrift

Hvad gør en film til et såkaldt mesterværk? Og hvordan kommer en film overhovedet i betragtning til listen over mesterlige film? Hvis du spørger mig, er der tale om en kombination af flere faktorer.

For det første skal filmen have en relevant og stærk historie, og med stærk historie mener jeg en historie, der formår at balancere mellem det universelle og det specifikke på en måde, der giver filmen et præg af eviggyldighed samtidigt med at den ‘bekender kulør’ historisk, geografisk og kulturelt. Fortællingen skal ikke bare være genenmtænkt, den skal også have sin egen spændingskurve, en god rækkefølge i de scener, den fortælles i og en slutning, der formår at afrunde og åbne op for spørgsmål på samme tid.

For det andet skal dens virkemidler og den måde historien fortælles på have en klar og streng logik – de største filmskabere som Ingmar Bergman, Francois Truffaut og Alfred Hitchcock har alle en tydelig stil, en vilje til at tvinge deres virkemidler til at fortælle gennemtænkte historier på en måde, der fanger publikum ind, der skaber et univers af en ganske særlig art, der gør filmoplevelsen til noget helt unikt.

For det tredje er skuespillernes præstationer helt afgørende. Her er vi jo som mennesker ganske forskellige, og vi vurderer selvfølgelig ikke kun på skuespillernes evner, men også på deres udseende og på hvor godt, vi kender dem og synes om dem i øvrigt. Men der er skuespillere, som har formået at gøre deres roller ikoniske, som James Dean i Rebel without a Cause og Marlon Brando i Godfather og Last Tango in Paris.

Desuden er der en form for ubekendt faktor, der bestemmer om en film går over i filmhistorien som en mesterlig film. Det er den kvalitet, man ikke rigtigt kan sætte fingeren på, men som gør, at filmen er mindeværdig og kan ses igen og igen. Det er en pudsig størrelse, der egentligt binder de tre ovenstående faktorer sammen, og måske er det også på mange måder her, at instruktørens talent virkeligt træder frem.

Det er i al fald mit bud på opskriften til en mesterlig film.

 

So, what do you think?